
بیتوت: زرتشت یا زرتشت پیامبر ایران باستان بود. برخی او را یکتاپرست معرفی می کنند که اهورامزدا را ترویج کرده و خدایان باستانی آریایی ها را رد کرده است. نام زرتشت در فهرست مایکل هارت از 100 فرد تأثیرگذار تاریخ است. برخی از مورخان او را جنجالی ترین شخصیت تاریخ می دانند.
زندگی نامه زرتشت
زرتشت پیامبر ایران باستان بود. گفته می شود که زرتشت در سال 630 قبل از میلاد به پیامبری مبعوث شده است. کتاب مقدس زرتشتیان اوستا نام دارد.
زادگاه و زادروز زرتشت
زادگاه و تاریخ تولد او دقیقاً مشخص نیست، اگرچه اکثر محققان امروزی معتقدند که زرتشت بین سال های 600 تا 1200 قبل از میلاد می زیسته است. و زادگاه او را به مناطق مختلفی از جمله شهر رای، آذربایجان، خوارزم، سیستان، خراسان و آمل نسبت می دهند.
اصل و خانواده زرتشتی
نام خانوادگی زرتشت اسپنتمن است. نام پدرش «پوروشسب» و مادرش دختر دوغدو «فرهیمروا» است. حاصل ازدواج پوروشپ و دوگدو پنج پسر بود که زرتشت سومین پسر آن بود.
همسران و فرزندان زرتشت
زرتشت سه بار ازدواج کرد. نام همسر اول و دوم او ذکر نشده است. همسر سوم او «هوی» نام داشت، هووی با نام خانوادگی «هوگو» و بنا به سنت سنتی دختر فرششتر، وزیر گشتاسپ شاه کیانی بود.
همسر اول او یک پسر به نام ایست واستر و سه دختر به نام های فارینی، توریتی و پوروچیستا داشت. زرتشت ازدواج دختر سوم خود را در گاتها ذکر می کند و روایات بعدی شوهر او را جاماسپ می نامند. از همسر دوم زرتشت دو پسر به نامهای «اوروتات نارا» و «هورچیتسا» به دنیا آمد و از همسر سوم ظاهراً فرزندی نداشت.
داستان زرتشت
اطلاعات تاریخی و واقعی در مورد زندگی زرتشت بسیار اندک است. آنچه در اوستا و در منابع پهلوی و فارسی آمده است بیشتر افسانه ای است، هرچند حقایقی نیز در آن یافت می شود. آنچه در مورد زندگی زرتشت از متون اوستا مسلم است این است که زرتشت از دوران کودکی تعالیم معنوی دریافت کرده است. زیرا در گاتها (یاسان 33، بند 1) خود را «زوتر» می نامد و این اصطلاح برای دین شخصی است که حالت روحانی کامل دارد.
در گاتها (یاسان 43) آمده است که اهورامزدا از او مکاشفه شد. زرتشت در گسترش دین خود با مشکلاتی مواجه شد. او در سرودهای خود (یاسان 46، بند 2) از فقر و تعداد اندک پیروان خود می گوید و از اعمال شیطانی پیامبران و کاهنان هموطنان خود، کوی و کرپان و از برخی از دشمنان خود شکایت می کند. نام بنده و گرهم (یاسان 49، بند 1 و 2). سرانجام تصمیم می گیرد از شهر زادگاهش دور شود و به سرزمین همسایه که حاکم آن گشتاسپ است برود.
زرتشت سرانجام در این سرزمین با موفقیت روبرو شد. با تبدیل گستاسپ به دین زرتشتی، مخالفت حاکمان همسایه برانگیخته شد. نام برخی از فرمانروایان علیه زرتشت در آبان یشت (یشت 5، بند 109) آمده است که از میان آنها آریاسپ تورانی مشهورتر است. بر اساس افسانه ها، زرتشت در سن 77 سالگی در آتشکده ای در بلخ کشته شد و قاتل او تربراتور بود.
دین زرتشت
اولین کسی که به آیین زرتشتی معتقد شد، میدیوماخوس بود که در فروردین یشت از او یاد شده است. در روایات سنتی او را پسر عموی زرتشت می دانند.
آموزههای زرتشتی بعدها با باورهای محلی ایرانیان آمیخته شد و مزداسنای کنونی را ایجاد کرد که تقریباً پنج قرن دین رسمی ایران بود. دین زرتشتی امروزه حدود 200 هزار پیرو در ایران، هند و برخی دیگر از نقاط جهان دارد.
اوستا، کتاب دینی زرتشتیان
اوستا کتاب دینی زرتشتیان است که به شکل کنونی شامل پنج بخش یسنا، ویسپرد، یشت، وندیداد و اوستای کوچک است که قدیمی ترین و مقدس ترین قسمت اوستا کتاب دینی زرتشتیان، گاتها است. گاتها از قدیم الایام، کلمات و اشعار خود زرتشت به شمار می رفته است.
در گاتها اهورامزدا تنها خدایی است که جسم و مرکب نیست و پاک است. کلمه مزدا (اهورامزدا) یا ترکیبی از این کلمه تقریباً دویست بار در گاتها ذکر شده است. زرتشت جز اهورامزدا خدایی نمی شناخت. زرتشت یکی از گروهی از استادان قبلی است. تمام عظمت و قدرت متعلق به اهورامزدا است. او تنها خالق و خدای توانا است.
زرتشت از دیدگاه اسلام
زیرا اسلام به صراحت اعتقاد به پیامبران گذشته را همتای پیامبر اسلام اعلام کرده است. زرتشت به عنوان پیامبر الهی نیز شناخته می شود. چنانکه در قرآن، سوره حج، آیه 17، زرتشتیان را جادوگر می نامیدند و در زمره پیروان ادیان آسمانی قرار می گرفتند.
در قرآن از واژه ساحر به عنوان دین یاد شده است و از زمانی که از مشرکان جدا شد، بسیاری این تصور را ایجاد کردند که در اصل دین توحیدی بوده است. علاوه بر این، در برخی از احادیث اسلامی از زرتشت به عنوان پیامبری حکیم یاد شده است. از این رو زرتشت از دیدگاه اسلام پیامبری از جانب خداوند بوده که دارای کتاب آسمانی بوده است. زرتشت را پیامبری نیز میدانستند که میگوید: اهورامزدا مرا در این دنیا برای هدایت برانگیخت و به فطرت پاک او برای رسالتم آموختم.
مسلمانان معتقدند که آموزه های اولیه زرتشتیان به مرور زمان تحریف شد و توحید زرتشتی به شرک تبدیل شد. دستورات او پر از خرافات و دروغ بود و در راه سود طبقات حاکم جامعه قرار گرفت.
جامعه زرتشتیان ایران روز تولد یک زرتشتی را خرداد ماه فروردین برابر با 6 فروردین سال 1768 پیش از میلاد می دانند و تاریخ وفات او را 5 ژانویه 1691 پیش از میلاد / نواندیش می دانند.